Voetverzorgende Tips

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten.
Uit onderzoek blijkt dat u het beste in de namiddag uw schoenen kunt kopen. In de loop van de dag kunnen uw voeten een beetje opzwellen. Dan is de (na)middag een goed tijdstip om ze te passen. Laat uw voeten iedere keer als u schoenen past opmeten en doe dit staand. Pas allebei de schoenen. Veel mensen hebben namelijk één voet die langer is dan de andere. Wanneer dat het geval is, koop de schoenen dan in de maat van de grootste voet.

Loop met uw blote voeten door het zand.
In de zomervakantie is het heerlijk om met uw blote voeten door het zand te lopen. U verwijdert zo de dode huidcellen van uw huid en uw voeten krijgen ook nog eens een gratis massage! Let wel op dat het zand niet te heet is geworden van de zon om met uw blote voeten op te lopen.

Koude voeten voorkomen?
Minder pumps dragen! Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.

Voetlotions.
In de voetlotions die in de zomer gebruikt worden zit vaak menthol. Dit houdt de voeten namelijk lekker koel. Het nadeel van deze lotions is dat uw huid er erg droog van kan worden. Gebruik daarom in de winter een lotion waar petroleum of glycerine in zit. Dit zorgt ervoor dat uw voeten weer lekker zacht worden.

Prik blaren niet door.
Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet kapot, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat ontsmettend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.

Wat zijn schimmelnagels?
(Onychomycose)Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmels zijn bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig. Pas als de schimmel je huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een  infectie.

Oorzaak van schimmelnagels.
Schimmelnagels ontstaan door dezelfde schimmels die ook voetschimmel kunnen veroorzaken, zogeheten dermatofyten. Deze schimmels bevinden zich in vochtige omgevingen zoals douche- en badruimtes. Via deze ruimtes worden de schimmels, dus ook de schimmelinfecties, van de ene op de andere persoon overgedragen. Je kan ook jezelf besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel en vervolgens raken er meer nagels besmet. Het is daarom verstandig dat je niet te lang met een voetschimmel of een schimmelnagel blijft lopen.

Ouderen, mensen met verminderde weerstand en mensen met diabetes mellitus zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

Symptomen van schimmelnagels.
Een schimmelnagel is aan het begin geelwit van kleur. Als je de schimmelnagel niet behandelt zal deze later geel/bruin verkleuren. Ook wordt je nagel brokkelig, dik en bobbelig. De medische term voor de gele verkleuring en het brokkelig worden van de nagels is onychomycose. In een later stadium kan je nagel zelfs helemaal of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook pijnlijk zijn.

Schimmelnagel voorkomen.
Een schimmelnagel is lastig te voorkomen omdat we nu eenmaal continu in aanraking komen met de schimmels die de infectie veroorzaken. Toch zijn er een aantal tips te geven om het risico op een infectie te verkleinen en tevens de schimmelgroei te beperken wanneer men een infectie heeft opgelopen:

Probeer zeepgebruik te beperken en spoel de voeten en handen altijd zorgvuldig af.
Droog de voeten en handen na het douchen altijd goed af, vooral tussen de tenen en vingers.
Wanneer u naar vochtige, openbare ruimtes gaat draag dan bij voorkeur slippers of andere open schoenen.
Zorg voor voldoende ventilatie in schoenen. Bij strakke schoenen of afgesloten voeten door laarzen kan de warmte niet
weg wat een ideale plek voor schimmels oplevert.

Doe elke dag schone sokken aan. Liefst wollen of  katoen.
Wanneer men last heeft van zweetvoeten kan voetpoeder helpen of het gebruik van inlegzolen om het vocht te absorberen.
De transpiratie zorgt voor een warme, vochtige broeiplek voor schimmels.

Zorg voor een goede nagelverzorging. Knip de nagels op tijd om knelling te voorkomen.

Deel de voetverzorgende tips op social media, alvast bedankt! 🙂